Brussel De onderhandelingen in België voor een nieuwe regeringscoalitie zijn een nieuwe fase ingegaan nu besloten is dat de partijen gaan kwartetten voor een regeerakkoord. Overig-nieuws.nl zet het onderhandelingsproces sinds de verkiezingen voor u op een rij:
17 juni 2010 Bart De Wever benoemd tot informateur.
8 juli 2010 Elio di Rupo benoemd to preformateur
29 augustus 2010 Elio di Rupo faalt in opdracht en biedt ontslag aan
4 september 2010 André Flahaut en Danny Pieters aangesteld als bemiddelaars
5 october 2010 koning stuurt Flahaut en Pieters naar huis
8 october 2010 Bart de Wever krijgt van de koning een verduidelijkingsopdracht. Zijn voorstel wordt verworpen.
21 oktober 2010 Johan Vande Lanotte aangesteld als reanimator
26 januari 2011 Koning Albert aanvaardt ontslag Vande Lanotte
2 februari 2011 Didier Reynders begint als informateur
2 maart 2011 Wouter Beke start onderhandelingsopdracht als kwartetspelleider
7 maart 2011 Start kwartetspel
Vanochtend zijn de spelers van alle partijen dus, na vijf dagen onderhandelen over de tafelschikking, daadwerkelijk begonnen met kwartetten. Het spel werd echter na 2 uur spelen alweer stilgelegd na een dispuut over de te volgen regels. Het bleek dat de speltheoretici Jean Demesmaeker (Universiteit Luik) en Bart Coeck (Universiteit Antwerpen), die Wouter Beke adviseren over de technische aspecten van het spel, verschillende spelvarianten hanteren die niet met elkaar te rijmen zijn.
Volgens de Franstalige Demesmaeker mag een speler die een kwartet haalt, als bonus nog een kaart vragen (Lotharinger variant) terwijl Vlaming Coeck de Kopenhaagse kwartetregels dicteert waarbij dit niet toegestaan is. Om uit de impasse te geraken zal Koning Albert weer op zoek moeten naar een
kwartetverduidelijker die de regels van het kwartetspel kan definiëren.
De koning heeft haast, aangezien de deadline van 13 juni (1 jaar na de verkiezingen) met rasse schreden nadert. Wanneer België dan nog steeds geen regering heeft zal het land zijn soevereiniteit verliezen zoals bepaald in het verdrag van Maastricht. In dat geval zal België door de Europese Commissie bij opbod verkocht worden aan de hoogste bieder.